ПАСКА
Пекли паску тільки на світле
свято — Великдень.
Кварту молока закип'ятіь й гарячим розведіть у горщику
фунт (400 г) крупчатки (вищого сорту борошна). Підсипте 1/8 фунта цукру.
Коли прохолоне до тепленького, додайте столову чарку свіжих дріжджів. Усе це
добре розмішайте й поставте у тепле, щоб зійшло. Так одержували опару. Потім
у діжу вилийте 50 яєчних жовтків (без білків), розтертих у макітрі з півтора
фунтами цукрової пудри (терти цілу годину), покладіть 2 фунти пшеничного
борошна і 2 склянки опари. Починайте місити й вибивати тісто. Робить це не
менше трьох годин. Ставте діжу у тепле місце. Як добре підніметься, місить
на столі, додавши 1/8 фунта вершкового масла. Накладіть у тепленькі форми,
змащені маслом або олією. У формах тісто має добре висходитися. Тепер можна
і в не дуже жарку піч. Головне, щоб була простора й висока. Замість цукру
можна класти мед. Тоді то буде медова паска. |

|

|
ПОРОСЯ З НАЧИНКОЮ
1 порося, 250 г гречки, 100 г смальцю, 3 ст. ложки вершкового масла, 1
цибулина, 2 яєць, сіль, перець.
Тушку поросяти очистити, промити, вимочити в холодній воді протягом 1,5—2
годин, обтерти рушником, посолити всередині, нафарширувати, помістити в
жаровню з добре розігрітим смальцем і запекти в духовці до готовності,
періодично змащуючи порося смальцем.
Фарш приготувати так. Зварити розсипчасту гречану кашу, нарізану цибулю
обсмажити на вершковому маслі, посікти печінку й нирки поросяти, варені яйця.
Усе це заправити перцем і сіллю й добре перемішати. |
ГУСКА, ЗАПЕЧЕНА З ЯБЛУКАМИ І
КАРТОПЛЕЮ
Гуска, 500 г яблук, зубок часнику, сіль.
Гарнір: 1 кг картоплі, сіль.
Гуску випотрошіть, помийте і посоліть. Обчищені яблука наріжте четвертинками
і начиніть ними гуску.
Тушку зашийте, покладіть на лист, влийте пів склянки
гарячої води і печіть у добре нагрітій духовці. В міру википання соусу
підливайте воду. Коли гуска майже готова, натріть її часником, наколовши
розрізаний навпіл зубок на виделку, потім обкладіть гуску картоплею,
посоліть і печіть до готовності. Готову гуску наріжте порціями, виложіть на
блюдо, обкладіть печеними яблуками і картоплею.

|

ВАРЕНИКИ З КАРТОПЛЕЮ
Для тіста: 3 склянки борошна, 1 яйце, 0,5 ложечки солі, 0,75 склянки
води.
Для фаршу: 1 кг картоплі, 4 столові ложки олії, 100 г ріпчастої цибулі, 1
чайна ложечка дрібно посіченого кропу, перець, сіль за смаком.
Воду, сіль і яйця розмішати, всипати борошно, замісити тісто, викласти на
дошку, посипану борошном, вимісити його, розкачати на тонкий пласт, вирізати
кружальця і на кожне покласти по чайній ложечці охолодженої начинки. Краї
вареників зліпити, виделкою притиснути їх, щоб при варінні не розійшлися і
начинка не випала. В крутий окріп класти вареники
невеликими порціями, щоб вони могли вільно плавати. Коли вареники спливуть,
дати їм прокипіти на легкому вогні 5-7 хвилин. Вийняти шумівкою і перекласти
в друшляк, облити гарячою водою і, коли вода стече, викласти в миску. До
вареників подати підсолений кисляк.
Фарш готувати так. Обчищену картоплю посолити, залити окропом, зварити,
гарячою пропустити через м’ясорубку, цибулю порізати, посолити і підсмажити
до золотистого кольору, додати перець і змішати з картопляною масою та
кропом. |
САЛАТ ІЗ РЕДЬКИ З ГОРІХАМИ
Яблука і редьку очистити від кожури, нарізати полосками або натерти на
дрібній тертці, змішати й залити рослинною олією, поєднаною з лимонним
соком. Дно круглої миски вистлати листям салату, викласти на них
підготовлений салат, посипати рубленими горіхами й мелко нарізаним укропом.
Яблука — 2 шт., редька біла — 3 шт., листя салату — 4 шт., горіхи — 5 шт.,
олія рослинна — 3 ст. ложки, сік лимонний, кроп. |

|