ПАСКА

     Пекли паску тільки на світле свято — Великдень.

Кварту молока закип'ятіь й гарячим розведіть у горщику фунт (400 г) крупчатки (вищого сорту борошна). Підсипте 1/8 фунта цукру. Коли прохолоне до тепленького, додайте столову чарку свіжих дріжджів. Усе це добре розмішайте й поставте у тепле, щоб зійшло. Так одержували опару. Потім у діжу вилийте 50 яєчних жовтків (без білків), розтертих у макітрі з півтора фунтами цукрової пудри (терти цілу годину), покладіть 2 фунти пшеничного борошна і 2 склянки опари. Починайте місити й вибивати тісто. Робить це не менше трьох годин. Ставте діжу у тепле місце. Як добре підніметься, місить на столі, додавши 1/8 фунта вершкового масла. Накладіть у тепленькі форми, змащені маслом або олією. У формах тісто має добре висходитися. Тепер можна і в не дуже жарку піч. Головне, щоб була простора й висока. Замість цукру можна класти мед. Тоді то буде медова паска.


                                ПОРОСЯ З НАЧИНКОЮ
1 порося, 250 г гречки, 100 г смальцю, 3 ст. ложки вершкового масла, 1 цибулина, 2 яєць, сіль, перець.
Тушку поросяти очистити, промити, вимочити в холодній воді протягом 1,5—2 годин, обтерти рушником, посолити всередині, нафарширувати, помістити в жаровню з добре розігрітим смальцем і запекти в духовці до готовності, періодично змащуючи порося смальцем.
Фарш приготувати так. Зварити розсипчасту гречану кашу, нарізану цибулю обсмажити на вершковому маслі, посікти печінку й нирки поросяти, варені яйця. Усе це заправити перцем і сіллю й добре перемішати.


ГУСКА, ЗАПЕЧЕНА З ЯБЛУКАМИ І КАРТОПЛЕЮ
Гуска, 500 г яблук, зубок часнику, сіль.
Гарнір: 1 кг картоплі, сіль.
Гуску випотрошіть, помийте і посоліть. Обчищені яблука наріжте четвертинками і начиніть ними гуску.
Тушку зашийте, покладіть на лист, влийте пів склянки гарячої води і печіть у добре нагрітій духовці. В міру википання соусу підливайте воду. Коли гуска майже готова, натріть її часником, наколовши розрізаний навпіл зубок на виделку, потім обкладіть гуску картоплею, посоліть і печіть до готовності. Готову гуску наріжте порціями, виложіть на блюдо, обкладіть печеними яблуками і картоплею.

 

ВАРЕНИКИ З КАРТОПЛЕЮ

Для тіста: 3 склянки борошна, 1 яйце, 0,5 ложечки солі, 0,75 склянки води. Для фаршу: 1 кг картоплі, 4 столові ложки олії,    100 г ріпчастої цибулі, 1 чайна ложечка дрібно посіченого кропу, перець, сіль за смаком.
Воду, сіль і яйця розмішати, всипати борошно, замісити тісто, викласти на дошку, посипану борошном, вимісити його, розкачати на тонкий пласт, вирізати кружальця і на кожне покласти по чайній ложечці охолодженої начинки. Краї вареників зліпити, виделкою притиснути їх, щоб при варінні не розійшлися і начинка не випала. В крутий окріп класти вареники невеликими порціями, щоб вони могли вільно плавати. Коли вареники спливуть, дати їм прокипіти на легкому вогні 5-7 хвилин. Вийняти шумівкою і перекласти в друшляк, облити гарячою водою і, коли вода стече, викласти в миску. До вареників подати підсолений кисляк.
Фарш готувати так. Обчищену картоплю посолити, залити окропом, зварити, гарячою пропустити через м’ясорубку, цибулю порізати, посолити і підсмажити до золотистого кольору, додати перець і змішати з картопляною масою та кропом.


                       САЛАТ ІЗ РЕДЬКИ З ГОРІХАМИ
Яблука і редьку очистити від кожури, нарізати полосками або натерти на дрібній тертці, змішати й залити рослинною олією, поєднаною з лимонним соком. Дно круглої миски вистлати листям салату, викласти на них підготовлений салат, посипати рубленими горіхами й мелко нарізаним укропом.
Яблука — 2 шт., редька біла — 3 шт., листя салату — 4 шт., горіхи — 5 шт., олія рослинна — 3 ст. ложки, сік лимонний, кроп.

                back


Для замовлення CD зв'язуйтесь: тел. /факс 380 (44) 253 9357 або e-mail: spark@gate.kiev.ua